Kiszervezett kontrolling

A kontrolling a vezetés alappillére. A kontrolling vezetői döntéstámogató rendszer, a menedzsment legfőbb eszköze. Habár korábban csak a multinacionális és nagyvállalatok alkalmazták, mára a kiszervezett kontrolling kialakulása hatására megjelent a KKV szektorban is.

Középpontban a rugalmasság

A kiszervezett kontrolling legfőbb előnye a rugalmasság. Kontrollerünk határozott vagy határozatlan ideig végzi el partnerünk kontrolling tevékenységét, akárcsak egy saját alkalmazású kolléga, azonban mindig csak annyi órában, amennyit a feladatok mennyisége megkíván. Így nem jelent állandó fix költséget. Ez a megoldás lehetőséget teremt azon vállalkozások számára is, akik méretükből adódóan nem tudnának egy teljes munka idejű kontrollert alkalmazni.

Nagyvállalati kontrolling KKV-kra optimalizálva

A kiszervezett kontrollingnak köszönhetően a KKV-k számára is elérhetővé válnak a kontrolling eszközök, melyeket partnerünk tevékenységéhez és méretéhez igazodva alakítunk ki. Ha egy vállalkozás nem rendelkezik integrált vállalatirányítási szoftverrel az nem jelenthet akadályt arra, hogy ne élvezhesse a kontrolling előnyeit. 

Kontrolling alapok

A kontrolling alkalmazkodik és kiszolgálja a vezetők egyedi igényeit, elkészíti a felmerülő, ad-hoc riportokat, azonban vannak alapvető feladatai, amit minden vezetőnek és tulajdonosnak érdemes bevezetni eszköztárába.

  • Üzleti tervezés: üzleti tervet nem csupán vállalkozás indításkor készítünk. Minden évről levonjuk a következtetéseket, majd stratégiát alkotva eltervezzük mit várunk el a következő évtől és azt milyen paraméterekkel kívánjuk megvalósítani, figyelembe véve a kapacitásainkat, a rendelkezésünkre álló és a felvenni kívánt munkaerőt, a várható megrendelés állományunkat, stb.
  • Terv-tény összehasonlítás: Az év közbeni működésünket és a terv megvalósulásának alakulását egész évben, havi rendszerességgel monítorozzuk. Ez lehetőséget teremt arra, hogy időben közbeavatkozzunk, ha jelentős eltérést, nem várt gazdasági eseményt vagy külső hatást tapasztalunk.
  • Önköltségszámítás / elő-és utókalkuláció: Az előkalkuláció az árképzés és az árak folyamatos felülvizsgálatának alapja, ilyenkor számoljuk ki, hogy milyen önköltségi áron valósítható meg termékeink gyártása, szolgáltatásunk nyújtása. Az utókalkuláció ennek nyomon követése, avagy milyen önköltségi áron valósult meg mindez.

Termelési kontrolling

A klasszikus pénzügyi kontrollingon túl természetesen sok területet érinthetünk. A hatékonyság elemzése, a ciklusidők, a termelési kapacitás számítás csak néhány azon eszközök közül mellyel a kontroller a vezetőt támogathatja. A kulcs az adat. Legyen szó olyan gépekről, melyeknél alapvető funkció az adatgyűjtés vagy olyanról, ahol a gép az utólag kapott plc vezérlésnek köszönhetően képes az adatgyűjtésre, semmiképp nem hagyhatjuk elveszni az így kapott adatokból kinyerhető információkat. A nyers adat, önmagában csak egy halmaz, a kontroller struktúrálja, rendszerbe foglalja azokat, az így kapott információk pedig segíthetik a vezetőket döntéseikben.

 

businesswoman-working-office-with-document-her-desk-doing-planning-analyzing-financial-report-business-plan-investment-finance-analysis-concept-using-calculator-machine

KEZDJÜK EL A KÖZÖS MUNKÁT

Vegye fel a kapcsolatot ha az Ön cégének is szüksége lenne kiszervezett kontrolling szolgáltatásunkra. Valósítsuk meg az Ön projektjét is!