Mi az ipari automatizálás? Előnyök és területei

Mi az ipari automatizálás? Előnyök és területei

Az ipari automatizálás a számítógépek, robotok és más vezérlőrendszerek használata olyan feladatok elvégzésére, amelyekhez egyébként emberi munkaerőre lenne szükség. Számos iparágban alkalmazható, például az orvostudomány, autóipar, gyártás vagy élelmiszeriparban, ahol minimális emberi felügyelet mellett vagy anélkül is képes minden zökkenőmentesen működni. Az ipari automatizálásnak számos előnye van, többek között a munkaerőköltségek csökkentése és a termelési sebesség, hatékonyság növelése.

Mi az ipari automatizálás?

Az ipari automatizálás a vezérlőrendszerek, például számítógépek vagy robotok, valamint az információs technológiák használata az iparon belüli folyamatok kezelésére, az emberek helyettesítésére. Az iparosítás szempontjából egy lépéssel a gépesítésen túlmutatónak tekinthető, de azt is meg kell jegyezni, hogy ezen az átfogó témán belül számos alkategória létezik, beleértve a folyamatmérnökséget, amely a hatékony gépek tervezésével foglalkozik az ergonómiai biztonsági szempontok mellett, hogy ne sérüljenek meg a gépeket használó kollégák a munka során!

Hogyan működik az ipari automatizálás?

Az ipari automatizálás úgy működik, hogy számítógépes rendszert biztosít, amely képes a gépek vezérlésére. Az automatizálási berendezéseket a programozható logikai vezérlő (PLC) vezérli. A PLC EGY INTELLIGENS SZOFTVERREL ELLÁTOTT SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZER, AMELY TÖBB BEÁLLÍTOTT PARAMÉTER ALAPJÁN VEZÉRLI A GÉPEKET. A PLC lehet önálló vagy más eszközökkel hálózatba kötött. Mivel a rendszer programozható, olyan gépek számára kínál megoldást, amelyeknek folyamatosan kell működniük. A rendszernek rendelkeznie kell egy módszerrel a paraméterek, például a gép állapotának vagy a szükséges műveletnek a bevitelére.

A PLC különböző vezérlési stratégiákat használhat a gépek biztonságos és megbízható működtetéséhez.

Az ipari automatizálás területei

Az ipari automatizálás számítógépek, robotika és más vezérlőrendszerek használatával sokkal könnyebbé teheti a bonyolult feladatok kezelését. Egy autóipari gyárban például az ipari automatizálás képes szabályozni a présgépek vagy esztergagépek működési sebességét, és az összes előtolásvezérlő beállítását is képes egyedül elvégezni. Az autók összeszereléséhez használt robotkarokat is egyetlen számítógép vezérelheti. Ez időt takarít meg a dolgozók számára, akiknek a gépek folyamatos felügyelete helyett más feladatokat kell elvégezniük.

Egy másik példa az élelmiszeriparban található, ahol a rendszer lehetőséget biztosíthat arra, hogy az összes terméket egyszerre, emberi felügyelet nélkül állítsák elő. Ha bármilyen probléma merül fel, a PLC automatikusan leállítja a gépeket, vagy riasztja a dolgozókat, hogy azonnal intézkedjenek.

Ezeken a példákon kívűl az ipar szinte összes területén alkalmazható az automatizálás. Ide tartozik a közlekedési ágazat is, ahol a hajók és repülőgépek irányításában segíthet. Használható még az építőiparban is, ahol a robotizált berendezések egyre elterjedtebbek. Az ipari automatizálás a technológia fejlődésével tovább fog növekedni, biztonságosabbá és könnyebbé téve az életünket.

Milyen előnyökkel járhat az ipari automatizálás?

Az ipari automatizálás számos iparágban alkalmazható, és bizonyítottan számos előnnyel jár. Az előnyök egyik példája a megnövekedett termelési sebesség, hiszen a rendszer mindig készen áll a működésre, műszakoktól függetlenül, emberi beavatkozás nélkül.

Az ipari automatizálás jelentős hatással lehet a munkaerőköltségekre is. Az automatizáláshoz igazított gyárakban a dolgozók feladatai jellemzően olyan speciális tevékenységekre korlátozódnak, mint az anyagok be- és kirakodása, a termékek ellenőrzése vagy a berendezések felügyelete. Ez csökkenti a foglalkoztatásuk költségeit, minimalizálja a túlórapénzek és az elbocsátások szükségességét, amikor a munka lelassul vagy a kereslet csökken. Lehetőséget kínál a munkahelyi átláthatóság növelésére is, ami a vezetőség számára jobb ellenőrzést biztosít a vállalat felett.
Az emberi sérülések szintén sokkal ritkábban fordulnak elő az automatizált gyárakban, mivel az ismétlődő feladatok megszűnnek, ami csökkenti a munkabalesetek kockázatát. Ennek eredményeképpen a munkavállalók termelékenyebbek, és más, szakértelmet igénylő feladatokra koncentrálhatnak.

Az ipari automatizálás számos előnnyel jár, de használatának kockázatai is vannak. A cég pénzügyi költségvetésének készen kell állnia arra, hogy kompenzálja az automatizált gépek felállításával járó kezdeti beruházást. Ha problémák merülnek fel a termeléssel vagy a berendezésekkel, a vállalatnak azonnal intézkednie kell, hogy minden zökkenőmentesen működjön. Ez középtávon magasabb költségekhez vezethet, mivel korlátozott munkaerővel rendelkeznek, és a figyelmük sok különböző feladat között oszlik meg. Hosszútávon mégis kifizetődik a beruházás, mivel csökkenti a jövőbeli munkaerőköltségeket és növeli a gyártási sebességet.

Az ipari automatizálás jövője

Az ipari automatizálás egyik következő kihívása az, hogy a rendszereket más technológiákkal integrálni lehessen. Ennek számos előnye van, többek között a különböző gépek és adatforrások szinkronizálása. Ez a kihívás azért lesz fontos, hogy a rendszerek intelligensebbé és összekapcsoltabbá váljanak.

A jövőben az ipari automatizálásnak jelentős szerepe lesz az önvezető autók fejlesztésében. A technológia fejlesztéséhez számos témakörből, többek között az informatikából és a robotikából sokféle inputra lesz szükség. Mivel azonban az autonóm autók várhatóan költséghatékonyabbak lesznek, mint a hagyományos autók, egyre inkább használatba kerül.

A dolgok internete (Internet of Things – IoT) az ipari automatizálás jövőjének másik fontos fejleménye. Ez lehetővé teszi, hogy több információt gyűjtsenek és fejlesszenek, amelyek segítségével meghatározható, hogy mennyire hatékonyak a termelési folyamatok. Továbbá az IoT a gépek közötti fokozott összekapcsolhatóságot is biztosítja, hogy azok jobban együtt tudjanak működni.
Egy mai kornak megfelelő PLC már rendelkezik olyan kapcsolódási lehetőséggel, mellyel akár a vállalatirányítási rendszer is ki tud belőle nyerni termelési adatokat, akár a tulajdonos (felhasználó) közvetlen kapcsolatba tud lépni a géppel, és ma tudja megnézni az elmúlt időszakra vonatkozó adatokat. A fejlődéshez, a termelési paraméterek javításához pedig elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk megbízható, rendelkezésre álló adatokkal.

Összefoglalva

Az ipari automatizálás a szoftverek használata a gyárakban lévő gépek emberi beavatkozás nélküli vezérlésére. Ez azért fontos, mert számos előnnyel jár, többek között a munkaerőköltségek csökkentésével és a termelési sebesség növelésével.

Az ipari automatizálásnak vannak kockázatai, úgy mint a magas kezdeti beruházások és a jövőbeli működési költségek lehetősége, de ezek hosszútávon bizonyítottan kifizetődnek.

Amennyiben az Ön vállalatának is szüksége lenne ipari automatizálásra, tevékenységek vagy folyamatok optimalizálására akkor vegye fel velünk a kapcsolatot. Ingyenes első konzultáció során fel tudjuk mérni a vállalata termelési hatékonyságában lévő fejlődési potenciált.

LOGO-01-empty-white-2

Improve your business with innovative automation and analysis solutions

IPARI AUTOMATIZÁLÁS  |  FOLYAMATFEJLESZTÉS  |  LEAN  |  INTERIM PROJECT MANAGEMENT

© 2021 Minden jog fenntartva. INNOMATION Hungary Kft.   |   Általános szerződési feltételek.   |   Design and development: SBG Webdesign.