Hol kezdődik az Ipari Automatizálás?

Hol kezdődik az Ipari Automatizálás?

Amikor egy találkozó vagy konzultáció során előkerül az ipari automatizálás témája, mindenkinek más és más kép jut róla eszébe. Természetesen nem szabad általánosítani, de gyakran a legelső gondolat, ami felmerül, a hatalmas gyártósorok és robotok látványa. Sokan a nagy helyigényű ipari robotokat képzelik el, pedig nem mindig a legjobb választás a kisebb gyártó cégek számára, hiszen a befektetés megtérülése hosszú időt vehet igénybe.

Az ipari automatizálás leglényegesebb értelmezése nem más, mint a munkafolyamatok optimalizálása és hatékonyságának növelése. A feladat csupán annyi, hogy azonosítsuk a munkafolyamatokban meglévő kihívásokat és akadályokat. Ezt sok irányból lehet megközelíteni, és sokféleképpen lehet erről beszélni. Egy pékségben, egy szállodában, vagy akár egy napi használati cikket gyártó cégnél is egészen más feladatokra kell megoldást találni. Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy akár egy 10 fős cégről, akár egy 500 fős vállalatról beszélünk, az ipari automatizálás minden szervezet számára fontos, hogy hatékonyabbá válhasson.

Vegyünk például egy lemezmegmunkáló céget, ahol a termelési folyamat több, egymás mellé telepített présgépen történik. A gépek percenként nagy darabszámban gyártják a termékeket, melyeket nagyrészt azonos mozdulatsorokkal lehet kiszolgálni. Ez a helyzet ideális arra, hogy a félkész alkatrészeket robotok segítségével, hatékonyan pakoljuk a gépek között.

A Kis- és Középvállalati szektorban viszont a termékek kialakításától, és darabszámától függően mai napig nagy mértékben a dolgozókra hárul ez a feladat. Egy olyan kisvállalatnál, ahol kevés a munkavállaló, ez a kihívás még hangsúlyosabbá válik, mivel egy-egy dolgozó gyakran több különböző feladatot is ellát. Ennek következményeként, ha az egyik munkafolyamatot nem tudja elég hatékonyan elvégezni a dolgozó, az a többi tevékenységet is hátrányosan érinti, és a termelési hatékonyság nem éri el a várt szintet.

Vegyük példának azt a kis dobozt, amelyet a képen láthatunk, és amely egy egyszerű és nagyszerű alkatrészt tartalmaz. Ezzel a modullal a kapu, garázsajtó vagy bármilyen más ajtó távolról, telefonnal nyitható és zárható.

Miért is lenne ez előnyös?

Képzeljük el, hogy rendelkezünk egy 2-3 ezer négyzetméteres (vagy akár nagyobb) területtel. Ez önmagában nem tűnik nagynak, de ha az ajtót óránként legalább egyszer ki kell nyitni, hatalmas kényelmi szempont, hogy ezt bárhonnan meg tudjuk tenni. Akár az otthonunk kényelméből is, hogy beengedjük a szállítócéget, vagy a munkát végző kollégát. Hiszen nem mindig van ott munkatárs, ahol a kapunyitó fizikai gombja fel van szerelve. A rádiófrekvenciás távirányítók pedig ilyen távolságokban már nem működnek megbízhatóan. Tehát, mit is tettünk azzal, hogy beszereltünk egy ilyen kiegészítő eszközt? Ipari automatizálást valósítottunk meg. Ráadásul ez az eszköz nem csak ipari környezetben hasznos, de otthoni és vendéglátói környezetben is számos lehetőséget rejt.

Az ilyen és hasonló innovációk széles skálája arra ösztönzi a vállalatokat, hogy változtassanak gondolkodásmódjukon, és nyitottabbak legyenek az automatizációs megoldások iránt. Nem minden cégnek van szüksége ipari robotra vagy nagy megmunkáló cellára. De minden vállalkozásnak előnyére válik, ha jól megtervezett automatizálási megoldásokat alkalmaz, hogy hatékonyabbá váljon! Az INNOMATION Hungary pedig minden vállalat segítségére lehet ebben a folyamat-orientált automatizálási úton.

LOGO-01-empty-white-2

Improve your business with innovative automation and analysis solutions

IPARI AUTOMATIZÁLÁS  |  FOLYAMATFEJLESZTÉS  |  PLC PROGRAMOZÁS  |  INTERIM PROJECT MANAGEMENT

© 2024 Minden jog fenntartva. INNOMATION Hungary Kft.   |   Általános szerződési feltételek.   |   Design and development: SBG Webdesign.